Vandrarhem Gerlegården med delat badrum- stängt vintertid

Bo i historiskt hus från 1860-talet som angränsar till Nösundsgården. Alla rum i Gerlegården är nyrenoverade i var sitt eget tema. Dubbelsäng. Dusch och toalett delas med andra i korridor. Frukost, lakan ingår ej men kan köpas till. Tillgång till kök i annan byggnad. Gratis trådlöst internet. Ingen TV.

Nösundsgården övertog detta hus 2018 och har sedan dess återskapat den totalt igenvuxna trädgården med dessa grusgångar och små broar över laxbäcken. Vi har rivit i princip alla väggar och tak och försökt återskapa det gamla så gott det går. I undervåningen med 4 rum i fil och med veranda driver vi Café Gerle. På övervåningen 5 rum till uthyrning sommartid.

Där finns Statsministerrummet, Gerlerummet, Karin Gerles rum, Anna Schenströms rum samt Moses Pergaments rum

   

     

 

Gerlegårdens historia

I Bohuslän, ute på en av öarna med utsikt mot havet, på ön Orust, hittar du paradiset på jorden i ett litet samhälle som heter Nösund, som en gång i tiden var öns huvudort.

Hit kom en ung köpman vid namn Rudolf Leopold Gerle (född 15 november 1836). Han kom som biträde till en av de affärer som redan då fanns, men han öppnade eget redan efter ett par år, och han skulle komma att sätta sin prägel på Nösund under mer än ett halvsekel fram till sin död 1915.

Han byggde detta hus (Gerlegården) ca. 1860, ett hus som ligger mitt i samhället och engagerar så många människor med sin mystik och oförstörda charm. Huset har stått orört sen 50-talet även om den sista ättlingen bodde här några veckor under somrarna tills för 3 år sedan. Hus och trädgård kom att falla i en Törnrosasömn och när vi tog över 2018 började vi väcka det till liv igen.

Ursprungligen var hemmet hälften så stort men med gediget arbete och i och med att den ena utbyggnaden efter den andra lades till växte huset.

Rudolf Leopold Gerle var en utomordentligt driftig handlare, och hans affär kom att bli en av Bohusläns tre största. Sillen gick till, skeppslaster med sill och havre skeppades till främmande land och välståndet växte. Trädgården var en liten täppa men husets fru omvandlande den till en park.

Gerles betydelse för samhället Nösund

Det var Rudolf Leopold Gerle, som tillsammans med familjen Holst, den andra stora handelsätten på orten vid den tiden, startade sillsalteri och konservfabrik utmed sjöstranden. Verksamheten byggde på den mängd sill som man tog upp ur havet intill kusten – förmodligen den sista sillperioden med tanke på hur fisket bedrivs idag.
Gerle hade också en omfattande export av virke och havre till Nordsjö- och Östersjöländerna.


Han var emellertid också mån om att få moderna saker till platsen, och han tog initiativ till att få post hit, 1877, och bank, 1887. Det blev Tegneby sparbank, som etablerades här, och den hade sitt huvudkontor på Nösund ända till 1973, då den flyttade till Henån, och som Orust sparbank har den nått stora framgångar. Telefon kom 1888. Gerle och Holst drev sina affärer fram till 1900-talets andra decennium, och därefter övergick de i annan ägo.