[box] Innehåll här[/box]

CAFÉ GERLE – NÖSUND

Mysiga Café Gerle i Nösund

I ett litet samhälle i Bohuslän, närmare bestämt Nösund på ön Orust, hittar du paradiset på jorden.  Café Gerle är inrymt i ett gammalt 1860-talshus i samhället – med utsikt mot havet.

Hos Café Gerle kan du välja mellan smaskiga kakor och även lättare rätter. Till exempel kräftsoppa, räkmacka, sillmacka, toasts med mera. Vi har även fullständiga rättigheter.

I Café Gerle kan du köpa både smaskiga kakor och smårätter

Hos Café Gerle kan du köpa både smaskiga kakor och smårätter

Öppettider och meny

Under sommaren har caféet öppet mellan kl 12 och 17 varje dag. Mer information, och vår meny, hittar du här.

Caféethar fått sitt namn efter mannen som byggde huset

Caféet har fått sitt namn efter mannen som byggde huset

Café Gerles (och Gerlegårdens) historia

Café Gerle är inrymt i det gamla 1860-talshuset Gerlegården i centrala Nösund. Gerlegården byggdes av Rudolf Leopold Gerle och hans fru Matilda Larsson.

Gerle kom som biträde till en av de affärer som redan då fanns, men han öppnade eget redan efter ett par år. Han kom att sätta sin prägel på Nösund under mer än ett halvsekel fram till sin död 1915.

Rudolf Leopold Gerle var en utomordentligt driftig handlare, och hans affär kom att bli en av Bohusläns tre största. Sillen gick till, skeppslaster med sill och havre skeppades till främmande land och välståndet växte. Trädgården var en liten täppa men husets fru omvandlande den till en park som nu är återskapad med grusgångar och broar över den fredade laxbäcken.

Gerleparken utanför Café Gerle

Gerleparken utanför Café Gerle

Nösundsgården tog över Gerlegården 2018

Huset har stått orört sen 50-talet, även om den sista ättlingen bodde här några veckor under somrarna till bara för några år sedan. Hus och trädgård kom att falla i en Törnrosasömn och när vi tog över 2018 började vi väcka det till liv igen.

Nu är huvudbyggnaden renoverad med 4 sällskapsrum i fil samt veranda på nedervåningen och kallas numera Café Gerle. På ovanvåningen har vi inrett 5 rum som finns till uthyrning sommartid, se mer under Vandrarhem Gerlegården.

Den omgivande parken var helt igenväxt, men vi har försökt att återskapa den i dess forna glans och charm.

Så här ser det ut inne i Gerlegården

Så här ser det ut inne i Gerlegården